Wednesday, March 21, 2018

Dag 16 - Rom i Bundaberg

Idag hade vi inte allt för långt att köra så vid tog god tid på oss på morgonen, cirka 1,5 timmars bilfärd in till Bundaberg, som bland annat är känt för sin rom. På vägen dit svajade fälten med sockerrör. Vi började med att göra en liten rundvandring på deras museum innan vi gick på den guidade turen som tog en timma. Vi fick lämna alla former av elektronisk utrustning i ett skåp innan vi ens fick komma in på området där de destillerar spriten. Damien, vår guide, visade oss runt i allt från melasslagret till fermenteringen och destilleringen, och även förvaringen och lagerhusen. Anledningen till att man inte får ha med sig något elektroniskt in på området är att alkoholen som lagras vid 76% så klart också är väldigt lättantändlig. På området lagras ungefär 13.500.000 liter sprit, så skulle en brand bryta ut är det en bit över 2 miljarder dollar i sprit som brinner upp. Senaste branden skedde 1936, så man har ändå varit relativt förskonad.

96% av deras rom säljs i Australien, 3% säljs till New Zeeland och resterande 1 % till resterande världen. Ändå har man plockat hem priser för bästa rom i ett antal kategorier på spritmässan i London både 2016 och 2017. I år skickar man en ny variant som man hoppas ska plocka hem en guldmedalj till.

Destilleriet hade ett paket där man även fick blanda sin egen rom som Daniel försökte boka igår när han bokade de vanliga biljetterna. Det gick däremot inte att göra på nätet, men om man bad snällt på själva destilleriet så gick det utmärkt att uppgradera den vanliga guideningen till det större paketet där man även fick blanda sin egna personliga rom. Däremot var man tvungen att gå den guidade turen en gång till.

Han fick med sig 2 flaskor av egen blandning, men köpte för säkerhets skull ett par extra flaskor. Jag körde, av förklarliga skäl, resen av vägen till campingen som ligger i Rockhampton där vi ska stanna två nätter.

Eftersom vi redan ihåg köpt både köttfärs och diverse tillbehör så lagade vi mat på campingen, man kan ju inte äta ute varje dag. Det gick nästan åt en halv flaska vin till maten och kocken, och resterande halva till middagen. Det blev ganska mycket mat kvar som säker räcker till två ytterligare middagar. Resten av vinet dracks upp plus att vi öppna en ny flaska Shiraz.
Det har varit en varm dag och temperaturen har legat mellan 26-29 grader och i morgon skall den ligga mellan 32-35 grader.


/Nisse





No comments:

Post a Comment