Thursday, March 29, 2018

Dag 25 - Great Barrier Reef

Idag gick vi upp lite tidigare än vanligt för att åka in till hamnen i Cairns. Det finns en speciell passagerarterminal för alla gäster som ska ut med någon av alla de anordnade turerna. Det finns väl kanske ett 15-20-tal olika operatörer, och vi skulle ut med Down Under Cruise and Dive. Vi gick ombord på deras ganska nya båt, som var bland de större. Den sattes i drift 2017 och tar som mest 150 gäster, men i dag var vi nog inte mer än 60-70.

Det tog oss ca. en timme att ta oss ut till Stora Barriärrevet där jag (och de flesta andra) kunde snorkla och Daniel kunde dyka. Hans grupp var inte större än 6 personer inklusive dykledaren, som också hette Daniel. Vi var ute vid Hastings Reef i ca. 3 timmar, och under lunchen transporterade vi oss till Saxon Reef där vi spenderade ytterligare 90 minuter. Jag snorklade vid 3 tillfällen med en totaltid på kanske 90 minuters effektiv snorkling.
Övrig tid gick åt till att äta och viss återhämtning. Daniel gjorde 3 dyk, vilket är ungefär vad man hinner med under en dag givet kväve-nivåerna och återhämtning vid ytan. På vägen hem bjöds det både på ost och vin såväl som liveunderhållning från ett par av personalen ombord.



Till en början var vädret ganska dåligt inne i Cairns med moln och regn, men väl ute på reven slutade regna. Däremot hade vi stundtals lite mulet, och under Daniels sista dyk så kom regnet i kapp oss. Tillbaka inne i hamnen så hade vi faktiskt sol när vi gick av, men det dröjde inte länge innan det började regna igen.

Vi åkte tillbaka till campingen för att duscha och tvätta. Precis när vi hade lagt ned tvätten i tvättmaskinen så började att regna så kraftigt att vi inte kunde gå till vårt tält utan att bli genomblöta så vi satt på en bänk och väntade i drygt en timma innan regnet blev något svagare och då hade vi hunnit med både att tvätt och torka kläderna. Vi åkte sedan tillbaka in till Cairns för att äta en bit mat. Vi hittade ett ställe som heter Hogs Steakhouse där vi tog en varsin stek och öl. Vi var lite i senaste laget, så efter ett tag var vi de enda gästerna som satt kvar. Maten dög väl, men var ingen jättehöjdare.
Vi tog en liten promenad efteråt och det var som vanligt ganska varmt, även på kvällen, med mellan 25-30 grader.

I morgon söndag skall vi åka norr ut, först till Port Douglas och förhoppnings vidare till Daintree forrest, som är bland världens äldsta regnskog och med på världsarvslistan.

/Nisse

No comments:

Post a Comment