Sunday, April 8, 2018

Dag 38 - Daniels födelsedag

När vi vaknar utsövda grattar jag Daniel på hans födelsedag innan vi går och äter frukost.
Till vår besvikelse så finns inte utställningen om Charles Darwin kvar längre så vi åkte istället ut till Charles Darwin-parken som inte heller var så mycket att se men på vägen därifrån stannade vi och tittade in i en bunker från andra världskriget där man förvarade bomber och granater.

Istället åkte vi till ett museum i hamnen, på piren som blev bombad 1942 där man idag har byggt ett museum om The Royal Flying Doctor Service och om just bombningen av Darwin, den 19 februari 1942.


Det var jätteintressant och gjort med mycket teknik. Bland annat en VR-upplevelse där man befann sig mitt i bombningen under den halvtimme som den varade. Själva filmen var dock nedkortat till 7 minuter, men ändå mycket välgjord.

Totalt så var vi där i några timmar, jag köpte en kaffemugg och pennor med tryck på där det står Royal Flying Doctor. Vi gick vidare längre ner på kajen och köpte lite mat, idag fish and chips med öl.

Vi hade blivit taggade på Darwins militära historia (även Australiens militära historia) så vi åkte till Darwins militära museum. Där fanns det mycket att se från de fyra krig som Australien har varit involverade i (Första och andra världskriget, Korea och Vietnam). Där kunde man bland annat skåda en Bofors-kanon. Men i Australien självt har det endast varit krig vid ett tillfälle, och det började den 19 februari 1942 när Japan anföll Darwin och omkring 256 människor dog. De flesta civila hade blivit evakuerade några månader tidigare då det fanns risk att Japan skulle anfalla Australien efter det att Japan hade bombat Pearl Harbour på Hawaii augusti 1941.
Vi firade  Daniels födelsedag med att äta god mat på en fin restaurang som heter Pee Weeś at the Point. Maten var god, servicen var lite sådär, och det var ganska högljutt. Om det berodde på att de precis renoverat och inte hunnit få upp ljuddämpare ännu, eller om de helt enkelt inte tänkt på det vet vi inte, men hög volym var det.
Vi började i alla fall med ett glas champagne, en avsmakningstallrik till förrätt, var sin ordentlig köttbit (oxfilé till Daniel och anka till mig) och dessert.
Åkte sedan tillbaka till hotellet för en sängfösare, vilket var inkluderat i rummet, innan sängdags.
Detta är sista natten i Darwin då vi i morgon åker tillbaka till Sydney, skall vara där i två nätter innan vi styr kosan hem till Sverige igen.

/NisseNo comments:

Post a Comment